Filarski Home

Ervaringen

| studenten en cursisten over Academie Filarski
Spelenderwijs ontdekte ik mijn fantasie weer en deze is weer helemaal open gebloeid Jeanne Kox (afgestudeerd aan Academie Filarski)
“Marian, je hebt gezorgd dat ik mijzelf steeds vooruit hielp. Je was er en je was er niet. Daar houd ik van. Je boort de eigen draagkracht van iedereen aan, die er al is maar herontdekt moet worden. Eigenlijk ga ik ook zo te werk bij het coachen, ik ga ervan uit dat er alles al is bij de ander, alleen je weet/ziet het soms niet meer, doordat je blokkeert en niet scherp meer ziet, je kwaliteiten zijn dan a.h.w. ondergesneeuwd. Spelenderwijs ontdekte ik mijn fantasie weer en deze is weer helemaal open gebloeid”.
Het meest prettige wat ik ervaren heb, is de manier van aansturen van jouw kant, zonder dat er ook maar enige druk op stond, waarbij je de deelnemers aan de opleiding volledig in hun waarde liet. Joop van 't Veen (afgestudeerd aan Academie Filarski)
“Wat je hebt gedaan is ons op het hart gedrukt dat we vooral series moesten maken en je hebt ons overladen met een ongelofelijke hoeveelheid aan handvatten, waarmee we onze creativiteit op een hoger plan mochten brengen. Dat is je kracht, dat je geen specifiek les geeft, maar dat je de deelnemers aan deze opleiding in hun waarde laat en het aan hun zelf overlaat om hun eigenheid in hun kunstuitingen te ontdekken, en daar ben je volkomen in geslaagd. Het meest prettige wat ik ervaren heb, is de manier van aansturen van jouw kant, zonder dat er ook maar enige druk op stond, waarbij je de deelnemers aan de opleiding volledig in hun waarde liet. Het is een fantastische opleiding met jou als bevlogen inspirator, die in ieder geval mij op een hoog en hoger niveau heeft gebracht. Ik ben geheel ander werk gaan maken dan dat ik ooit zou hebben durven dromen.”
ik zie een duidelijk groei in mezelf als mens, zelfkennis en groei in het werk dat ik nu maak. Hanneke Muijs (student academie)
Wat er is veranderd ten opzichte van drie jaar geleden?  Ik ben nu een professionele kunstenares geworden die door hard werken zeker gezien mag worden. Door Marian is mijn eigenwaarde en geloof in mezelf gestegen, dus ook mijn kunst. Als ik nu terugkijk op de afgelopen drie jaar, zie ik een duidelijk groei in mezelf als mens, zelfkennis en groei in het werk dat ik nu maak.
Deze reis heeft me dichter bij het antwoord gebracht op de vraag: waarom schilder jij? Hanneke van Heusen (afgestudeerd aan Academie Filarski)
Dank aan de onvergetelijke Marian Filarski, die als geen ander het talent dat zich op haar drempel aandient voorziet van rake kanttekeningen en met wie ik een reis naar binnen heb gemaakt. Deze reis heeft me dichter bij het antwoord gebracht op de vraag: waarom schilder jij? Ik ben zo dankbaar voor deze stap in de goede richting.
Actie, onderzoek, verwerken, ontwerpen, kijken en bekeken worden Rob (student academie)
Marian, jij bent iemand die ontmaskert en enthousiasmeert. Niet iemand die veel aandacht heeft voor verlammende twijfel, wel iemand die steeds de kleinste doorgang, mogelijkheid en ontwikkeling blootlegt. Je houdt geen handjes vast, je bent geen therapeut. Je maakt duidelijk, dat tekort aan vaardigheden en gebrek aan vakkennis er niet toe doen, dat desondanks ons arsenaal aan mogelijkheden groter is, dan we nodig zullen hebben. Op jouw Filarski Academie gaat het om actie, onderzoek, verwerken, ontwerpen, kijken en bekeken worden, bespreken en besproken worden. Je leert me, dat succes niets anders is, dan je eigen weg vinden en er op vertrouwen.
Kunst is: ervoor gaan, hard werken en grenzen verleggen Maria (geeft vertellessen; Marian was een van de deelnemers)
Marian Filarski is inspirerend, nauwgezet, gestructureerd, gedisciplineerd en er op gericht om het beste uit je omhoog te halen. Ze gaat voor KWALITEIT. Kunst is niet zoiets van ‘er wat tijd in steken’. Kunst is: er voor gaan, hard werken, grenzen verleggen, zweten en eruit zien te halen wat er in zit. Steeds een nieuwe laag aanboren, steeds een nieuwe bevruchting of ontwikkeling laten gebeuren. Marian brengt je op haar wijze steeds opnieuw terug bij je hunkering, bij alle directe en gerichte energie die je in je hebt en bij je diepste passie. Ze leert je hoe je je inwendige kolen kunt laten branden. Ze daagt je uit, ze stelt eisen en regels en stimuleert daarmee je opstandigheid en wil om verder te komen. Dat leert je om verder te gaan dan je ooit voor mogelijk hield.
Het is voor mij een 'godsgeschenk' Joëlle (student Academie)
Ik ben zo blij dat ik het 2e jaar mag starten en nieuwe zaken mag leren en ontdekken. Je kunt het geloven het of niet, maar voor mij is jouw academie, jouw manier van lesgeven en jouw kennis, die je aan anderen overbrengt echt een ‘godsgeschenk’. Dit is voor mij zo hartverwarmend om dit te mogen beleven.
Het is mijn werk aan het worden Rob (student Academie)
De academie-werkwijze (zoals jij die hebt ontwikkeld) helpt om in toenemende mate mijn creatieve kant serieus te nemen en daarmee uit de sfeer van de hobby te halen. Het is mijn werk aan het worden. En daar hoort het thuis, als je het mij vraagt. Zo is het ook voor mijn omgeving helder, dat ik er tijd en energie in moet steken. Het vooruitzicht dat er nog een lange weg voor me ligt wordt steeds aantrekkelijker. Maar ik ben blij, dat ik nog even onder de vleugels van de academie mag doormodderen.
Geleerd om verder te kijken Annie (student Academie)
De Filarski Academie heeft mij geleerd om verder te kijken, te voelen en diepgang te zoeken. Wat zit er in mij, en hoe vind ik een creatieve manier om het eruit te laten komen. En dat dan ook nog om te zetten naar kunst. Wat is kunst eigenlijk? Ik kan het niet mooi verwoorden maar kijk naar mijn werk en je ziet het! Ik krijg de afgelopen tijd echt veel reacties over wat ik maak. Mijn omgeving vindt het fantastisch hoe ik me ontwikkeld heb en laat mij weten, dat ik echt goed bezig ben.
Naar een hoger niveau Rosalie (student Academie)
Ik heb mijn hele leven al heel wat opleidingen, cursussen en workshops gevolgd op het creatieve vlak, maar ik bleef zoekende. In augustus 2007 ben ik bij Marian Filarski de Filarski Academie gaan doen. Bij Marian heb ik de manier geleerd/ontdekt om met een idee/ onderwerp te beginnen en uiteindelijk tot een eindbeeld te komen. Deze weg omvatte veel aspecten, o.a. veel onderzoek doen, keuzes maken, verschillende technieken uitproberen, geïnspireerd raken, verwondering ervaren, stappen durven te nemen, het ‘mooie’ plaatje los te laten en uiteindelijk zelfstandig kunstenaar te zijn. Marian stond steeds aan de zijlijn om ons te coachen en te helpen. Ze gaf aanwijzingen, stelde vragen, zodat wij kritisch naar ons eigen werk gingen kijken. Ze vertelde ons nooit hoe het wel en niet moest, maar liet ons dit zelf van binnenuit ontdekken. Na de Filarski Academie had ik genoeg zelfvertrouwen om een stap te maken naar een hoger niveau. Ik ben een docentenopleiding (HBO) in beeldende vormgeving gaan volgen en ben bijna klaar om zelf te gaan doceren. Tijdens deze opleiding, werd er door docenten gevraagd, hoe het kwam, dat ik zo ver gevorderd was in mijn professionele aanpak. Ik kon toen alleen maar antwoorden: Filarski Academie. Dit is toch een geweldig compliment voor Marian, want zij heeft mij dit geleerd en er is voor mij een nieuwe wereld open gegaan. Marian bedankt.
Ik heb deze week een enorme ontwikkeling doorgemaakt Petra (cursist tekenweek)
Vandaag zit ik nog na te genieten van de afgelopen tekenweek. Alle tekeningen liggen hier nu om mij heen voor een goed overzicht wat we allemaal hebben gedaan, want het was enorm veel. Wordt een hele week tekenen niet saai? Nee! De week vloog voorbij en had voor mij nog veel langer mogen duren. De verrassende veelzijdige tekenopdrachten waren met niets anders te vergelijken. Er zat snelheid in de lessen en dat heeft mij bijzonder goed geholpen om de vrijheid te vinden, niet na te denken, maar te doen. Hierdoor ontstond er meer vrijheid in mijn tekeningen, de vrijheid waar ik zo naar op zoek ben. Terugkijkend is het heel bijzonder om te zien wat zo’n week aan verandering teweeg brengt. Ik ben enorm blij met deze positieve ontwikkeling.
Bedankt voor de verbluffende technieken Monique (cursist workshop 15 verbluffende technieken)
Marian, ik wil je graag bedanken voor de fantastische week. Er zaten gave werkjes bij! Ik heb de hele week ontzettend genoten, tegelijkertijd heel wat geleerd, geproefd, gezien en gedaan. Een fijne, zonnige en creatieve week vol onderzoek en inspiratie! En niet te vergeten ook nog flink verwend met overheerlijke soepen en zalige hapjes na. Mijn complimenten Marian! Je zult me weldra weer een keer terug zien in je atelier.
Schilderen bij Marian is een avondje uit Ria (cursist schildercursus)
Schilderen op donderdag bij Marian is een avondje uit. Warm onthaal, nieuwe inspiratie, leren rommelen en uiteindelijk is daar een schilderij. Wat voor mij voorheen onmogelijk was om dat neer te zetten. Ik ben vrijer gaan schilderen, maar wil en moet nog veel beter worden. Bedankt voor je inzet, warmte en professionele kennis.
Ik voel me nu veel vrijer dan de eerste jaren Francien (cursist schildercursus)
Ik vind dat ik dit seizoen meer heb geleerd dan de tijd daarvoor. Ik voel me nu veel vrijer dan de eerste jaren. Niet dat ik denk, dat er niet nog heel veel zou kunnen veranderen, maar voor mijn gevoel ben ik op de goede weg. Ik vond het ook een goed idee om tijdens de laatste 10 lessen steeds aan 1 onderwerp – de mens – te werken. Dan kun je zo iets ook op verschillende manieren uitwerken. Wat mij betreft was het een heel goed seizoen.
Enorm verrassend Lucie (cursist schildercursus)
De cursus heb ik als enorm verrassend ervaren. Het schilderen geeft mij veel energie, heb veel geleerd, omgaan met verf, mengen van kleuren, e.d. Ook al modder ik maar wat aan, ik heb toch het gevoel dat ik een eigen stijl ben gaan ontwikkelen. Portretten spreken mij ook erg aan. Wie weet, iets voor de toekomst.
De schatkamer Joost (cursist schildercursus)
Ik heb je atelier ervaren als een ware schatkamer, je enthousiasme en gedrevenheid, soms overweldigend, doorgaans echter zeer inspirerend, activerend en… heel lerend. Ook de wijze waarop jij ons anders laat kijken, anders laat werken, stimuleert, vond ik heel inspirerend en verrassend. Je wekelijkse goede voorbereiding op een en ander en het daarbij behorende materiaal is zeker het vermelden waard. Mede door jouw aanpak kreeg ik lol en vertrouwen in het schilderen. Naast dit alles een fijne groepssfeer. Het was voor mij een mooi en inspirerend jaar.
Met plezier de lessen volgen Anja (cursist schildercursus)
Ik heb met veel plezier je lessen gevolgd. Ik vind de manier waarop je ons begeleidt heel fijn en persoonlijk. Knap hoe je voor iedereen weer een oplossing aandraagt als we vastzitten. Ook je onuitputtelijke bron van opdrachten vind ik goed. Ik heb dit jaar erg vrij geschilderd, kan nog steeds niet met een kwast omgaan, maar misschien hoef ik dat ook niet te leren.
Een bron van inspiratie Yasmin (cursist schildercursus)
Je bent een bron van inspiratie voor mij, een mooi voorbeeld van waarachtige kunst.