Filarski Home

Kennismaking

| Marian Filarski, de inspirerende kracht achter Academie Filarski

Hoofdpagina Kennismaking

Marian Filarski is beeldend kunstenaar, docent beeldende vakken, talentontwikkelaar, maar bovenal is zij kunstinspirator. Marian studeerde af aan de Nieuwe Academie in Utrecht. Daarna volgde zij de docentenopleiding aan de Fontys Hogeschool te Tilburg, waar zij cum laude afstudeerde in de studierichtingen beeldhouwen (met papier) en tekenen en schilderen. In de afgelopen decennia heeft zij zich verder verdiept in vele disciplines, zoals o.a. textiele vormgeving, zijde schilderen, het maken van sculpturen van papier- en houtpulp en papierbatiktechnieken, schilder- en druktechnieken en tekenen met de rechter hersenhelft.

Kennisoverdracht en coaching

Naast haar kunstenaarschap richt zij zich steeds meer op het overdragen van kennis en ervaring. Zij voelt zich als docent als een vis in het water, wat resulteerde in het oprichten van Atelier en Academie Filarski. Al ruim 15 jaar geeft Marian les, waarbij zij samen met haar cursisten en studenten op zoek gaat naar hun eigenheid in kunst, waarbij ieders creatieve mogelijkheden ten volle benut worden.
Marian volgt regelmatig masterclasses voor bijzondere technieken in het buitenland. Deze bijzondere technieken diept zij verder uit in haar eigen atelier, zodat zij dit door kan geven aan haar studenten en cursisten.

Eigenheid en creativiteit

Leidraad voor Marian Filarski bij het oprichten van de Filarski Academie was de gedachtegang dat door kunstbeschouwing, onderzoek van technieken en materialen, het ontwikkelen van creatief denken in combinatie met kennis, oefening, experiment en reflectie op het eigen werk en dat van anderen, een steeds hoger niveau bereikt kan worden. De opleiding van Academie Filarski heeft zich de afgelopen jaren steeds verder geprofessionaliseerd en levert jaarlijks studenten af die in staat zijn professionele kunst te maken met een eigen signatuur. In de loop van de jaren zijn hier al aardig wat studenten gekomen tot een totale metamorfose in hun werk. Studenten van Academie Filarski maken niet alleen maar kunst, maar hebben ook echt iets te vertellen over die kunst.

 

 

Artikel Atelier1

 

Artikel over Atelier Filarski in het magazine Atelier – december 2014