Filarski Home

Wabi Sabi

| 1- of 4-daagse masterclass

Afb 2 Bijzondere Technieken - Wabi Sabi     Afb 1 Bijzondere Technieken - Wabi Sabi

Wabi Sabi? Het klinkt als de naam van een exotisch dier. Maar Wabi Sabi is een uit Japan afkomstige levensfilosofie. Het betekent: de schoonheid van de imperfectie. In deze huidige tijd het perfecte antwoord op onze westerse design-samenleving. Wabi Sabi is een kunstvorm, een manier van leven die stilletjes haar opmars heeft gemaakt. Wabi Sabi ontstond in de zestiende eeuw in Japan als tegenbeweging van het voortdurende streven naar perfectie. Bontgekleurde, perfect geschilderde zijden doeken, perfect lakwerk met adembenemende natuurtaferelen en andere schitterende, maar onbetaalbare voorwerpen, bepaalden aanzien en rijkdom. Wabi Sabi, de schoonheid van het imperfecte, was een uitstekend antwoord op die onbereikbare luxe goederen. Er ontstond een leefwijze waar de nadruk lag op de eenvoud. De cyclus van leven en dood, de invloed van de natuur, de afdruk op materie, van mens en goeden. In bewaard gebleven haiku’s, schilderijen, muziek en dans, pottenbakwerk en bloemschikkunst toonde Wabi Sabi de weg terug naar menselijke bescheidenheid. In de huidige tijd schreeuwt onze eigen samenleving eigenlijk om hetzelfde antwoord: Wabi Sabi.

Leren loslaten

Je bent teveel bezig in je hoofd (de linker hersenhelft), je wilt alles beredeneren, maar je wilt leren meer voor je intuïtie te gaan, je creativiteit (ook nodig in het dagelijks leven) wil je leren ontwikkelen en verbeteren. Ben je perfectionistisch en wil je leren loslaten? Dan ben je ook zeker op je plek. Ben je te precies, te pietepeuterig bezig in je schilderen of tekenen, dan is het ook voor jou een cursus die je vrijheid leert nemen. Leer buiten de lijntjes te gaan, om veel meer op jezelf te vertrouwen. Wil je meer balans in je leven? Kom schilderen!

 

Wist je dat Wabi Sabi in maart 2015 door Tijdschrift Vriendin uitgeroepen is tot 1 van de 15 leukste workshops van Nederland?

Wist je dat het magazine Happinez een heel artikel heeft gewijd aan Wabi Sabi?

 

Wat gaan we doen?

Tijdens de masterclass Wabi Sabi werken we met paraffine, assen en aardekleuren pigmenten. Door deze manier van werken laat je alles wat je bekend is los. Oude patronen en denkwijzen zetten we buiten de deur. We krassen in de paraffine, schilderen met as en pigment en er ontstaan de meest prachtige werkstukken, juist omdat je alles los durft te laten.

Heb je net als ik ook het Wabi Sabi virus te pakken? Kies dan voor de masterclass Wabi Sabi Totaal, waar je 4 dagen lang achter elkaar kunt en mag werken aan deze bepaalde techniek. Alle materialen zijn voorhanden: paraffine, assen, alle kleuren pigmenten, alle binders, marmermeel, basalt, kwartszand, aquarel, krijt, Chinees papier, inkt en collagemateriaal. Je hoeft ’s avonds niet op te ruimen, je komt helemaal in de flow, je maakt je deze techniek eigen. En als je wilt, zet ik je op een pad dat je kunt gaan volgen.

Technieken:  waaronder een (korte) herhaling van Wabi Sabi I, en nog veel meer (zie hierboven), en je neemt een hele eigen unieke serie werken mee naar huis.

 

Lees de blog van Vera van der Vesse over haar deelname aan de masterclass Wabi Sabi

Masterclass organiseren met eigen groep?

Mocht de datum je niet uitkomen en je hebt minimaal 5 mensen, dan kun je contact met me opnemen en zoeken we naar een voor jou geschikte datum voor jullie masterclass.

Foto’s en video’s

Foto’s en video’s van de werkwijze van kunstinspirator Marian Filarski en het werk dat gemaakt is door leerlingen van Academie Filarski kunnen gebruikt worden voor publicitaire doeleinden.

Bekijk alle informatie en meld je aan

    zaterdag 14 juli 2018 van 10.00 - 16.00 uur

    dinsdag 4 september 2018 t/m vrijdag 7 september 2018 van 10.00 - 16.00 uur